søndag den 26. november 2017

Domæne

Ordet Domæne stammer fra det Latinske ord Domus – der betyder hus eller hjem….
Et internetdomæne er et navn, der dækker over et eller flere sammenhørende IP-adresser på internettet. Det bruges oftest (og fejlagtigt) som det samme som en hjemmesideadresse.
De fleste domænenavne der bruges på internettet er såkaldte “2. niveau”-domænenavne. Første niveau er typen eller landekoden (f.eks. dk eller com) og andet niveau er selve navnet (f.eks. tv2 i tv2.dk eller microsoft i microsoft.com). Hvert “1. niveau”-navn, som dk eller com, også kaldet Top Level Domain eller TLD, administreres af en organisation der har fået privilegiet tildetl.De fleste TLD (topniveaudomænenavne) køres efter en politik, hvor navne der er registreret under dem ikke ejes, men “lejes” i et givent tidsrum af en domæneadministrator – ofte en NGO. Fforkortelsen NGO står for : non-governmental organization, på Dansk en ”ikke statslig organisation” altså organisationer, som ikke styres af staten, for eksempel velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer. Disse er så ansvarlig for infrastrukturen i det enkelte topniveaudomæne.
Et internetdomæne består af et navn og et topniveaudomæne “Navn.Topdomæne“.
Navnet kan bestå af bogstaverne a-z, tallene 0-9 samt enkelte tegn. Internationale tegn findes som hovedregel ikke i et domæne, men hvis f.eks. danske bogstaver skal bruges i et domænenavn bliver de “oversat” til en kode, der består af tal og bogstaver, som så derefter kan oversættes til en IP-adresse.Et domænenavn oversættes til en IP-adresse af en domænenavneserver.
I Danmark er det DK-HostmasterA/S, der står for .dk-domænet. Den der lejer navnet kan forlænge sin leje af navnet så længe det ønskes – med mindre det overtræder markedsføringsloven eller mærkevareloven.
DK Hostmaster A/S er en dansk organisation, der som administrator af DK-TLD (Danish Top Level Domain) alene står bag det administrative og koordinerende praktiske arbejde med registrering, redelegering, årlig opkrævning af fornyelsesgebyrer, servicering og sletning af alle de danske Internet .dk-domænenavne.   Selve registreringen af et domænenavn skal ske gennem en registrator der skal være godkendt af DK Hostmaster, registratoren formidler selve domænenavnet overfor registranten, altså dén person eller virksomhed der ønsker at få et domænenavn.
Pr 01/08 2011 var der registreret  1.129.213 dk. Domæner ved DK Hostmaster.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Hvem kan have brug for et billigt webhotel?

Som udgangspunkt er et billigt webhotel altid det oplagte valg. Dog er der nogle ulemper, der gør at er  billigt webhotel ikke altid vil væ...